Ingrediente: 1 somotei de 800 g, 200 g ciuperci, o ceapă mică roşie, o legătură mică de mărar, una de pătrunjel, doi căţei de usturoi, un pumn de alune prăjite în ulei şi uşor condimentate, sare, piper, un vârf de cuţit de nucşoară, un vârf de cuţit de praf de ghimber, un vârf de cuţit de praf de peşte, câteva felii de lămâie pentru ornat şi câteva fire de coajă de lămâie
Metodă: Se sărează peştele curăţat şi eviscerat, inclusiv în burtă. Se taie toate ingredientele pentru umplutură, se asezonează cu sare, piper, se mărunţesc şi alunele iar ceapa se taie peştişori. Se asezonează şi se umple burta somoteiului. Se pune în sită şi se fierbe la aburi aproximativ ¾ de oră.
Sosul: din ingredientele care au rămas de la umplutură (fiindcă rămâne cam jumătate) se face un sos în felul următor. Se amestecă toate cu o linguriţă de făină. Într-o tigaie se topeşte unt cât o nucă. Se pune umplutura rămasă în care s-a amestecat uniform făina şi se prăjeşte un minut. Se pune un polonic de zeamă de peşte (în lipsă, apă sau lapte şi eventual se mai condimentează cu un stimulator de gust sau cu concentrat de supă). Se aşteaptă să dea câteva clocote, până ce făina îngroaşă sosul. Ceapa şi ciupercile nu trebuie să fie fierte perfect, ci numai să-şi lase gustul. Se serveşte fierbinte peste peştele scos din sită şi ornat cu lămâie.

