vineri, 4 noiembrie 2011

Gateau Paris-Brest

Este o prajitura usor de facut, cu un blat din aluat de choux a la creme, deloc pretentios si o crema pralinata.
Pentru aluat nu voi posta reteta, ca e usor de gasit peste tot. (spre ex. aici)
Crema pralinata: 
Ingrediente: 250 ml lapte, jumatate pachet de pudding de la Dr Oetker fie cu aroma de zahar ars, fie de vanilie. (Pentru cei care au timp, crema clasica din lapte,  o lingura mare de fecula, 1 ou mare sau doua mici!), 150 g unt frecat cu o lingura mare de zahar pudra si 150 g krantz, facut din trei linguri mari de zahar ars si un pumn de mieji de nuci si alune, apoi sfaramate in piulita sau la robot.)

Metoda: Se face intai crema din amidon, se lasa la racit, timp in care se freaca spuma untul moale cu lingura de zahar. Se lasa totul la odihnit si se face krantz-ul, se intinde pe o placa rece de marmura, unsa cu putin unt in prealabil iar cand s-a racit si s-a intarit complet, se scoate cu un cutit si se piseaza in piulita. Se amesteca untul spuma in crema de amidon. La final se adauga jumatate din krantz. Se umple blatul de choux, facut mare, rotund, asemenea unei roti de bicicleta, cu crema respectiva, se presara deasupra cremei cateva fire de krant, se pune cealalata jumatate de blat si se orneaza cu ciocolata, presarandu-se fie restul de krantz, fie fulgi de migdale usor prajiti.

Prajitura se numeste Paris-Brest deoarece a fost facuta de un cofetar francez cu ocazia cursei cicliste, din cadrul Tour de France, de la Paris la Brest. E delicioasa. De fapt, e un eclaire ceva mai mare... (Mie mi s-a deformat "cauciucul", intrucat prin preajma erau multe "guri jinduinde" si m-am grabit si la copt, si la ornat...)
Reusita, trebuie sa arate asa:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...