luni, 28 noiembrie 2011

Cremă de năut şi sâmburi

Ingrediente: 100 g năut pus de cu seară la apă, o jumătate cub de concentrat de legume, un vârf de cuţit de mirodenii pentru mâncare chinezească (5 spices), 30 grame alune prăjite fără coajă, 35 g alune caju, 30 g sâmburi de seminţe de floarea-soarelui, 30 g migdale, 3, 4 căţei de usturoi, piper, sare (dacă mai e nevoie), o ceapă, 3 linguri  bulion de ardei şi roşii, un praf de boia de ardei iute de casă, 75 ml untelemn, o linguriţă de seminţe de susan, o linguriţă ulei de susan, o linguriţă mică de seminţe de muştar.

Metodă:  Se fierbe năutul bine cu apă şi sare. Când e fiert, se pune în cuva unui blender sau robot de bucătărie împreună cu seminţele şi usturoiul, un polonic din zeama în care a fiert, 60 ml untdelemn, mirodeniile, mai puţin praful de boia iute şi se mixează bine, la final imprimându-se câteva pulse-uri pentru o mai bună incorporarare a aerului în compoziţiei. Se gustă de sare şi piper. Separat se face sosul din ceapă tăiată peştişori, călită foarte puţin într-un rest de untelemn, la care se adaugă boiaua iute, seminţele de muştar şi bulionul de ardei şi roşii. Se dă câteva clocote, până scade suficient şi se ornează crema de năut aşezată fie pe un platou, fie într-un castron sau strachină de pământ. Susanul se pune în compoziţia de năut şi sâmburi, la fel ca şi uleiul de susan. Bobiţele de muştar se pun în sos.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...