Iata si reteta:
Ingrediente: 2,5 kg melci vii, 1 păstârnac, 1 morcov, 4 cepe potrivite, 4, 5 căţei de usturoi, 1 bucată de 3, 4 cm de ghimber proaspat, 15 boabe piper alb şi negru, 3 cuişoare, o linguriţă de boabe de coriandru, 1 linguriţă de boabe de muştar negru, 1 linguriţă de seminţe de chimen, 1 lingură generoasă de paprika de casă, o crenguţă de cimbru, câteva fire de busuioc, piper de Sichuan (câteva boabe numai - opţional), sare, o tableta de supă de găină (opţional), 1 pahar de vin alb demisec.
(Pentru melci: o lingură mare de sare de bucătărie şi un pahar de oţet)
Metodă: Se spală melcii în mai multe ape, se freacă apoi cu o lingură mare de sare grunjoasă şi un pahar de oţet pentru a îndepărta tot mucusul, se clătesc apoi în câteva ape şi se opăresc câteva minute. Se scot din cochilii cu ajutorul unei scobitori şi se eviscerează, mai ales vara, dacă nu avem unde să-i ţinem timp de 15 zile la întuneric, răcoare şi fără hrană. Se mai spală picioarele bine în două ape, pentru a îndepărta eventualele urme de nisip şi apoi se pun la fiert în suficientă apă cât să-i cuprindă, în care se adaugă toate ingredientele, vinul, sarea şi abia la urmă cubul de găină, dacă mai e nevoie, pentru un plus de gust. Se fierb aproape 3 ore, pentru a scăpa de senzaţia de cauciuc a melcului şi pentru a se asezona şi condimenta carnea gasteropodelor bine şi se servesc fierbinţi pe un pat de orez fiert la aburi, în stil chinezesc.


