Ingrediente: blat: 4 ouă, 120g
de zahăr brun, 200g unt, 200 g făină de bună calitate, 100 g alune sfărâmate,
100 g nuci sfărâmate, 100 g alune caju sfărâmate, 100 g nuci pecan sfărâmate, 100
g stafide, 50 g fulgi de nucă de cocos, 50 g merişoare, 50 g curmale tăiate, 50
g caise uscate, 50 g curmale tăiate, 200 ml rom şi cognac.
Pentru glazură: două pachete
de marţipan (de la dr. Oetker), 300 g zahăr pudră, 2 linguri de apă foarte rece,
colorant alimentar, fulgi de nucă de cocos, perle comestibile argintate.
Metodă: Se face un pandişpan cu fructe uscate, după orice reţetă clasică. Se freacă
zahărul cu untul şi gălbenuşele de ou. Se adaugă făina, fructele uscate tăiate
şi înmuiate în rom şi cognac şi scurse (alcoolul se opreşte pentru însiropat).
Se adaugă şi sâmburii sfărâmaţi şi nuca de cocos. Se bat albuşurile spumă tare
şi se incorporează de jos în sus. Se dă la cuptor într-o formă nu foarte
înaltă, pentru a se coace repede, altfel prăjitura se coace à la longue, din cauza fructelor, care o
vor face lipicioasă. Când e gata (scobitoarea iese uscată din mijlocul blatului),
se scoate din cuptor, se lasă la răcit în formă, dar, cât este călduţă, se
însiropează cu alcoolul rămas de la fructe. Când este rece (scoasă de la
frigider) se glasează cu marţipan (după instrucţiunile de pe pachet) şi apoi se
glasează cu o glazură regală (din zahăr pudră şi apă rece, sau zahăr pudră cu
un albuş de ou). Varianta cu albuş de ou se întăreşte ceva mai greu, cea cu
apă, mai repede. Se lasă la uscat într-un loc ferit de curenţi de aer, fiindcă
se taie glazura! Din marţipanul rămas se pot face figurine şi flori,
colorându-l cu coloranţi alimentari. Înainte de a orna prăjitura, se poate
pudra cu fulgi de nucă de cocos, pentru a imita zăpada.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu