Ingrediente: Un bostan turcesc bine copt, cu coaja subţire, de aprox. 1 kg, 2 morcovi, 1 ceapă albă mare, un fir de praz, o jumătate de ţelină potrivită, doi cartofi, un adrei gras (opţional), sare, piper, un vârf de cuţit de seminţe de chimen măcinate, o linguriţă de seminţe de susan, o linguriţă de boabe de muştar, o lingură de unt, eventual un cub de găină, de ciuperci sau de legume.
Metodă: Se spală bine bostanul, se îndepărtează coada şi seminţele şi se taie în bucăţi cât o falangă de deget. La fel se procedează cu toate celelalte legume, în prealabil spălate şi curăţate. Se pun toate la fiert în apă multă şi se lasă până se înmoaie bine şi legumele se pătrund uşor cu marginea lingurii. Se adaugă sare, nu prea multă, fiindcă la final se va mai adăuga şi stimulatorul de gust, care la rându-i are sare. Când legumele sunt bine pătrunse, se mixează cu un mixer plonjon sau la blender. Se corectează de gust, se adaugă seminţele de susan, muşar şi chimen şi se subţiază cât să capete consistenţa dorită. Se adaugă în supa care clocoteşte lingura de unt. (Pentru cine are ficatul mai rezistent, legumele se pot sota puţin în unt, înainte de a fi adăugată apa şi început procesul de fierbere.) Se serveşte caldă, ornată cu fire de praz tăiate fin şi cu crutoane uşor rumenite în ulei aromat cu usturoi şi salvie. Este o supă excelentă pentru iarnă, ajută rinichii la eliminarea deşeurilor toxice şi tiroida la îndeplinirea funcţiilor în mod optim. Bostanul, datorită carotenului conţinut, este reepitelizant, inclusiv pentru ţesuturile organelor interne. Varianta mai consistentă se poate face prin adăugarea de smântână lichidă nefermentată la finalul fierberii, atunci când s-a oprit focul. Se poate face şi de post, cu untdelemn, în loc de unt.


