În general chutney-urile sunt sosuri ce combină dulcele cu acrul, săratul şi mirodenii picante. Reţeta următoare este una proprie, făcută cu ingrediente ce se găsesc pe piaţa noastră.
Ingrediente: 4, 5 roşii potrivite, coapte bine, 3 mere acrişoare curăţate de coajă şi sâmburi şi tăiate cuburi mari, un pumn de stafide mari (sultane), un pumn de curmale fără sâmburi, o bucată de ghimber cât o nucă mare rasă, o căpăţână usturoi rasă, două cepe mari, sare, piper, două linguri de zahăr, o ceaşcă de oţet îndoit cu apă, un ardei gras verde, unul roşu, doi gogoşari, un morcov ras, 100 ml ulei de măsline, o jumătate linguriţă chimen măcinat, un vârf de linguriţă de cuişoare măcinate, idem nucşoară, coriandru şi enibahar)
Metodă: Se taie legumele mare, în bucăţi nedelicate, cu excepţia morcovului, care se rade. Se pune uleiul într-o cratiţă încăpătoare, se înfierbântă uşor (nu se încinge!), se adaugă mirodeniile pudră, apoi ghimberul şi usturoiul rase. Se înăbuşă pentru un minut, ca să le iasă savoarea. Se adaugă legumele, începând cu ceapa, morcovul, fructele şi sfârşind cu merele şi roşiile. Se înăbuşă până începe să-şi lase sucul propriu. Se adaugă apoi oţetul cu zahărul, se corectează gustul cu sare şi zahăr, pentru a nu fi foarte acru şi nici excesiv de dulce (atenţie, curmalele şi stafidele sunt foarte dulci şi-şi lasă dulceaţa proprie, aşa că cele două linguri de zahăr se mai pot reduce – totul în funcţie de gustul fiecăruia!) şi se dă în fiert până începe să scadă şi fructele sunt fierte bine. Când este suficient de legat, se pune fierbinte în borcane sau se adaugă la fripturi sau peşte.