miercuri, 29 mai 2013

Caramele crocante

E un desert pe care adesea, in copilarie, ni-l pregatea Rashelica, menajera lui Dom' Simon, paznicul templului evreiesc de pe bulevardul Karl Marx al Brailei. Azi templul nu mai este iar amintirea lui Simon, evreul parasit de copii, vaduv si exilat de Comunitate la poarta casei de rugaciune, revine cu gustul inconfundabil al acestui dulce simplu, kusher, dar si cu imaginea diabetului sau care-i taiase un picior, cu sobolanii si droaia de pisici a vecinei, Coana Marioara, care se respectau reciproc in odaile cvasi insalubre ale unui om prea putin putincios din cauza bolii, a batranetilor si a singuratatii. Dar, ori de cate ori Rashela, o femeie in putere inca, venea de la Comunitate sa puna ordine in mizeria omeneasca a lui Dom' Simon, acesta nu pregeta sa-i dea un ban si sa-i ceara sa ne faca noua, copiilor "bulevardului", desertul preferat al copilariei sale si chinul batranetilor macinate de imposibila boala a zaharului... Ca ni se spunea acasa sa nu mancam din "sobolanii" lui Simon, e de la sine inteles. Cui ii pasa oare? Varstei copilariei prea putin, si vazandu-ne murdari pa maini si la gura de caramelul lipicios, ochii lui Simon scoteau sclipiri ciudate, martore ale unui alt timp, ale unui alt spatiu...





Ingrediente: 200 g zahăr tos, 100 g miere de albine polifloră, 100 g unt sărat, 100 g alune decojite, 50 g amande, 75 g seminţe de susan, 250 g fulgi de porumb proaspeţi şi foarte crocanţi.


Metodă: Se pun alunele, migdalele şi seminţele de susan într-o tigaie teflonată şi se prăjesc uşor, până se rumenesc.
Se lasă la răcit şi apoi se taie grosolan. În aceeaşi tigaie se pune zahărul la ars şi când s-a topit şi este auriu, se adaugă mierea de albine şi untul, fierbând compoziţia până când face spumă deasupra, care se adună la suprafaţă cu o lingură. În acest stadiu, se adaugă alunele, susanul, migdalele şi fulgii de porumb, amestecând uşor, ca sa nu se sfărâme. Se unge un blat din marmură cu putin unt şi se toarnă compoziţia, lăsând-o să se răcească. Când s-a răcorit complet, se taie cu un cuţit foarte ascuţit în bucăţi de diferite forme, aşezându-se frumos pe o farfurioară, dar evitând să se suprapună bucăţile unele peste altele.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...