duminică, 21 aprilie 2013

Couscous de peşte


Nu cred ca exista o combinatie mai dumnezeiasca decat bamele si carnea frageda, moale si pufoasa a somoteiului. De cand am descoperit-o, nu am mai preferat pentru bame retetele cu carne de pui sau porc, ci numai pe cele de "bame grecesti" sau pe aceasta, cu accente marocane. Doua ingrediente ce se combina de minune, mai ales prin textura, apoi prin gust, savoare si senzatia de catifelare (a bamelor) si de matase (a carnii de somotei). O sa-mi dati dreptate!
Ingrediente: un somotei de 700 g – 1kg, 2 morcovi frumoşi, 3 cepe potrivite, un ardei gras, o tijă de ţelină sau un sfert de rădăcină de ţelină potrivit de mare, 150 g bame în bulion (de la congelator sau borcan, cu tot cu sos), 1 lingură de bulion de ardei Kapia, sare, piper, praf de peşte, o lingură de făină, 2 căţei mari de usturoi, 50 ml untdelemn, 50 ml vin alb demidulce, un vârf de linguriţă de şofran de India (curcuma), o linguriţă de chimen, 1/2 linguriţă de enibahar, 1 linguriţă boabe de muştar, 1/2 lingurita praf de ghimber, 1 linguriţă de unt.


Metodă: Se curăţă somoteiul, se spală, se tranşează, se sărează şi se pune la scurs într-o strecurătoare la rece.
Se curăţă legumele şi se taie julien sau rondele, bucăţi mari, mai puţin bamele. Într-un vas de pământ smălţuit încăpător sau într-un vas de Jena se pune puţin untdelemn şi o linguriţă rasă de unt. Se sotează uşor toate legumele, adăugând şi mirodeniile. Se acoperă cu apă caldă, se pune capacul şi se lasă la fiert, la foc mocnit, până ce legumele devin „al dente”. Separat, se usucă somoteiul cu un şerveţel absorbant, se dă prin lingura de făină şi se prăjeşte în restul de untdelemn, într-o tigaie, foarte puţin, cât să capete făina o culoare uşor gălbuie (nu auriu!) iar lângă os sa se mai observe urme de sânge şi carne încă crudă. Se pune fiecare bucată de somotei în vasul de Jena, peste legumele care fierb, se adaugă bamele cu tot cu sosul lor, bulionul de ardei kapia şi păhărelul de vin alb. Se acoperă şi se mai dau câteva clocote. Se potriveşte de gust, se stinge focul şi se lasă vasul acoperit. Separat se pregăteşte couscous-ul după indicaţiile de pe pachet şi se serveşte alături de acest „ragout” de peşte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...